Jak udržovat mozek v kondici a dokázat jednou změnit profesi

10.11.2022

Když si představíte sami sebe před několika lety a teď, možná zjistíte, že po nějaké době práce v sexbyznysu se vám zhoršila paměť, myšlení, nebo že máte problém si zorganizovat práci mimo sexbyznys, plánovat a zvládnout všechny úkoly jeden po druhém. A nebo taky nezjistíte. Protože tyhle změny na našem mozku se často dějí pomalu, plíživě a nemusíme si jich vůbec všimnout.

"Trochu" zastaralé názory tvrdí, že sexuálním pracovnicím se zhoršuje paměť proto, že už předtím nebyly moc chytré. Jenže tento názor nám připadá opravdu zastaralý v době, kdy většina sexuálních pracovnic v ČR má středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání. Kdyby to byla pravda, že nebyly moc chytré už na začátku, tak co by to vypovídalo o českých školách?

My si myslíme, že to má jiný důvod. Jako třeba nedostatek spánku a nekvalitní spánek, dlouhodobý stres, kterého zažíváte v sexbyznysu víc než dost, málo podnětné pracovní prostředí ve většině erotických podniků a bohužel alkohol a drogy. Jak s tím můžete bojovat a dokázat jednou změnit profesi?

Náš spolek byl založen přímo sexuální pracovnicí na jednom z erotických privátů na Praze 4. Jsme průběžně v kontaktu se všemi sexuálními pracovnicemi, které nabízejí své služby online. Některé s námi spolupracují formou dobrovolnictví a jsme stále v kontaktu i s naší zakladatelkou.

Sexuální pracovnice s vysokoškolským vzděláním nás zhruba před třemi lety poprvé upozornily na to, že pociťují samy na sobě zhoršování paměti a myšlení. Čím dál víc se ukazuje, že i z vědeckého hlediska to dává smysl. A že zhoršování paměti komplikuje sexuálním pracovnicím změnu profese, když se rozhodnou skončit s prací v sexbyznysu.

Dobrou paměť, myšlení, schopnost plánovat nebo řešit problémy prostě potřebujete, abyste si dokázaly najít práci mimo sexbyznys. V tu chvíli nám došlo, že musíme zjistit, jak tomu můžete předcházet.

Jsme v kontaktu s předními odborníky, například s panem profesorem Alešem Stuchlíkem. Hodně jsme toho přečetli a pátrali jsme po tom, jak vám pomoct bojovat se zhoršováním paměti a myšlení. Co jsme zjistili?

Když pracujete v sexbyznysu, nejspíš zažíváte mimo jiné hodně stresu. Štvou vás taky agresivní a nechutní zákazníci, zákeřné kolegyně, nepříjemný majitel podniku. Do toho řešíte, jak utajit vaši profesi před partnerem a rodinou. Váš spánek je často nepravidelný.

V pracovním kolektivu se moc nemluví o intelektuálních tématech, spíš o kosmetice, oblečení, drbech a chlapech. Občas si dáte alkohol, některé kolegyně i drogy, aby to zvládly. To všechno vám podle odborníků zhoršuje paměť a po pár letech taky ztěžuje změnu profese. To určitě nechcete. Co s tím?

1. Udržet váš mozek v kondici vám pomůže mimo jiné strava bohatá na vitamín B a(nebo) nenasycené mastné kyseliny.

Vitamín B můžete brát taky v tabletách. Ptejte se v lékárně na B komplex. Ten je volně prodejný, recept nepotřebujete a je celkem levný. Balení 100 tablet vám vydrží více než tři měsíce a stojí okolo 200 korun. Vitamín B v tabletách se snese i s alkoholem. Dlouhodobě se vám to rozhodně vyplatí, protože se budete cítit líp a bude pro vás mnohem jednodušší jednou změnit profesi.

Dali byste si radši dobré jídlo než nějaké tablety? I to je cesta. Výhoda je, že spousta dobrých věcí obsahuje vitamín B nebo nenasycené mastné kyseliny. Pokud se chcete starat o svůj mozek, mít dobrou paměť a dokázat jednou odejít ze sexbyznysu, můžete jíst například tyto potraviny s vysokým obsahem vitamínu B:

• luštěniny

• játra, maso, drůbeží maso, ryby, mléčné výrobky a mléko

• zelené saláty, kapusta, špenát, květák, mrkev

• cibule, brambory, rajčata, okurky

• ořechy, kokos, neloupané mandle
  • ovesné vločky, celozrnné obilniny, luštěniny

• kvasnice - droždí
  • švestky, hroznové víno

• pomeranče a citrony, banány

• vláknina

• chléb

A můžete si dát i tyto potraviny s obsahem nenasycených mastných kyselin:

• tučné mořské ryby (makrela, losos, tuňák, sleď, sardinky)
  • rostlinné oleje (např. slunečnicový, řepkový nebo dýňový)
  • semínka (slunečnicová, dýňová, konopná, lněná, mák)
  • vlašské ořechy

No nezní to líp než nějaké tablety a potravinové doplňky, dopřát si spíš dobré a zdravé jídlo?

2. Hodně vám taky pomůže trénování paměti.

• Mluvte se zákazníky o jejich práci a koníčcích. To, co se od nich dozvíte, můžete využít v hovoru s dalším zákazníkem, při startu vlastního podnikání a obecně při změně profese. Zároveň tím trénujete paměť.
  • Namísto červené knihovny a bulvárních časopisů čtěte co nejčastěji literaturu faktu, populárně naučné časopisy a noviny. Zkuste si z nich zapamatovat co nejvíc a mluvit o tom s kolegyněmi, případně se zákazníky. Zákazníci ocení, že máte něco v hlavě, a budou se k vám chovat líp. Budou vás víc respektovat. To máme vyzkoušené.
  • Namísto nenáročných televizních seriálů sledujte co nejčastěji zprávy a dokumenty. Snažte se zapamatovat si co nejvíc informací a mluvte o nich se zákazníky.
  • Vyhýbejte se zvýšené konzumaci alkoholu a jakékoliv konzumaci drog. To vám totiž poškozuje mozek, opět vám to zhoršuje paměť a myšlení. Špatné pocity ze střídání sexuálních partnerů řešte raději stravou bohatou na nenasycené mastné kyseliny, stravou bohatou na vitamín B, nebo třeba sportem, ne konzumací alkoholu a drog.
  • Když pracujete v erotice, mějte i jiné zájmy, které vám pomůžou nezakrnět.  Věnujte se svým dětem, případně koníčkům nebo dobrovolnickým aktivitám. Na první pohled může vypadat jako nesmysl, že byste si měla najít dobrovolnickou práci například na tři hodiny týdně v nějaké charitě.
  • Jenže to má spoustu výhod. Donutí vás to ráno vstávat v určitou dobu, přijít včas do práce, odvést nějakou práci, používat hlavu a zároveň si to můžete napsat do životopisu. To pro vás bude velká výhoda, když budete chtít jednou změnit profesi.
  • Několik sexuálních pracovnic s námi spolupracuje formou dobrovolnictví. A hodně si chválí, že mají nějaké povinnosti. Není jedno, jestli vstanou v osm ráno, nebo až odpoledne. Musejí pro nás udělal práci, kterou slíbily, a pracují na sobě. To je hodně důležité pro to, abyste dokázaly jednou změnit profesi.

Ještě více tipů najdete na našem webu:

A taky rady od sexuální pracovnice, jak neztratit motivaci v době ekonomické krize:

Nenašli jste v tomto článku všechno, co jste hledali? Máte spoustu dalších otázek? Dejte nám vědět: https://www.spolekproochranuzen.cz/kontakt/.