Vyhýbá se menstruační chudoba prostitutkám? O menstruačních pomůckách narovinu.

20.01.2021

V poslední době se začíná mluvit o menstruační chudobě a o tom, jak jí předcházet. Pracujeme se skupinou žen, které se rozhodly řešit své finanční potíže prostitucí, když už nevěděly, jak je vyřešit jinak. Pro sociálně motivovanou prostituci je typické, že dcery prostitutek netrpí nouzí, protože takové matky mají na prvním místě potřeby svých dětí. A mají i dostatek peněz na menstruační potřeby.

Zabýváme se ale jiným vážným problémem, který souvisí s menstruačními pomůckami. Ženy, které pracují jako prostitutky, pracují často i během menstruace, aby si vydělaly více peněz. Nechtějí přestat pracovat během menstruace a nevydělávat, protože nikdy nemají jistotu, zda pak vše "doženou" a vydělají dost peněz po skončení menstruace.

V lékárnách se prodávají tzv. menstruační houbičky, které zabraňují úniku menstruační krve během pohlavního styku. Ty jsou poměrně drahé a prostitutka může spotřebovat i deset houbiček denně. Proto velká část z nich řeší situaci tím, že používají klasické kuchyňské houbičky.

Z houbičky odříznou hrubou část, propláchnou ji teplou vodou a zavedou. Jsou na jedno použití, protože při opakovaném použití přestávají "plnit svou funkci". Problém je, že výrobci kuchyňských houbiček s tímto využitím nepočítají, takže jsou houbičky "nevhodně" skladované v otevřených obalech a jejich výroba celkově neodpovídá účelu, k jakému prostitutkám slouží.

Dlouhodobě prosazujeme, aby byly dostupné menstruační houbičky za nižší cenu (ty kuchyňské koupíte i v ceně 6 ks za 40 korun) nebo aby byly všechny kuchyňské houbičky distribuované v uzavřených obalech.

Tomu, aby výrobci tento problém řešili, brání fakt, že se jedná o příliš malou skupinu žen. Vyvinout levnější menstruační houbičky pro lékárny nebo distribuovat všechny kuchyňské houbičky v uzavřených obalech proto bohužel není finančně zajímavé.

Také se o tomto problému moc neví. Určité povědomí existuje o tom, že dříve prostitutky používaly smotky vaty. Ale ty se neosvědčily a místo nich se už roky používají právě kuchyňské houbičky, což ví málokdo.

Když mluvíme o tomto problému s odborníky na zdravotnictví, jsou v šoku, protože si umějí představit, co vše se může nacházet na povrchu "nevhodně" skladovaných kuchyňských houbiček, včetně např. zlatého stafylokoka. Bohužel jsou často tak v šoku, že tuto informaci podvědomě odmítají přijmout a zatím nedošlo k žádnému posunu.

Jak si sexuální pracovnice vybírají "vhodné" houbičky, zjistíte tady: