Slavíme Mezinárodní den sexuálních pracovnic a boříme mýty o jejich profesi

02.06.2021

Dnes je Mezinárodní den sexuálních pracovnic a pracovníků. Často jsme vyzýváni, abychom se vyjádřili ke kauze Ferigate, dali jasné stanovisko a vymezili se vůči Dominiku Ferimu.

My jsme se rozhodli v rámci této debaty zbořit velký mýtus o sexuálních pracovnicích, který je hluboce zakořeněný nejen v české společnosti. A celkem se nám to daří. Je to další věc, kterou Dominik Feri nejspíš neplánoval změnit, ale došlo k tomu. O co přesně jde?

MÝTUS

NELZE JE SEXUÁLNĚ OBTĚŽOVAT, VŮBEC TO NEVNÍMAJÍ A NEVADÍ JIM TO

Sexuální pracovnice podle spousty nejen mužů pořád pracují a jsou "na lovu" i po pracovní době. Chtějí sex 24 hodin denně a ocení, když je neustále oslovujete i mimo jejich pracovní dobu, třeba na ně pokřikujete na ulici. Nelze je sexuálně obtěžovat a nemají právo se proti tomu ohradit. Pokud to udělají, jsou nějaké divné a málo vstřícné.

PRAVDA

Ano, pro některé sexuální pracovnice to platí, ale je to naprostá menšina. Většina sexuálních pracovnic má danou pracovní dobu. Po pracovní době chce většina z nich odpočívat, nechtějí být neustále oslovovány muži a chtějí se věnovat svým dětem, případně partnerovi.

Někdy se ale setkávají s nepochopením a s názorem, že nemají právo se ohradit proti sexuálnímu obtěžování mimo pracovní dobu a že se určitě chovaly vyzývavě, pokud k němu došlo.

A je tu ještě jedna zajímavá teorie. Podle některých psychologů jako sexuální pracovnice snadno poznáte, jestli jste si ze své profese odnesly trauma.

Představte si situaci, že máte po pracovní době, jdete po ulici a někdo na vás pokřikuje, že byste stály za hřích. Nebo třeba v tramvaji, v restauraci, kdekoliv jinde. Když ani na chvíli nezaváháte a pošlete ho "do háje", jste relativně v pohodě a prostituce vás zatím psychicky nepoznamenala.

Když ale ztuhnete, nevíte, co máte dělat, a přemýšlíte, jak se z té situace dostat, máte už z prostituce trauma a měly byste zvážit, co s tím dělat, případně jestli změnit profesi. Co si o tom myslíte vy?