Máme pro vás předčasný vánoční dárek. Vulgární recenze nejsou v pořádku a můžete se bránit

11.12.2023

Už jste se někdy setkali s nepravdivými, nebo prostě "jen" hodně vulgárními a nevkusnými recenzemi na vaše služby? Pokud ne, máte velké štěstí a upřímně vám přejeme, ať to tak zůstane. Málokdo ale ví, že se proti takovým recenzím dá bránit. I sexuální pracovnice jsou lidé. A když vám vadí, že o vás někdo píše vulgárně, bránit se můžete.

Jenže až donedávna málokdo věděl, že je to možné. Když už to některé sexuální pracovnici vadilo natolik, že se ohradila, většinou to probíhalo následujícím způsobem. Zapojila se do diskuse na internetovém fóru typu Norník a další, kde si zákazníci předávají recenze na sexuální pracovnice. Žádala, "ať se o ní baví slušně, bez vulgarismů". A dostala odpověď, že takový slovník je v pohodě a ať odejde. Že tohle je fórum pro zákazníky a nemá tam co dělat.

Nebo se ozvala provozovateli dotyčného webu. Musíme uznat, že přístup jednotlivých provozovatelů se liší. Některý rovnou řekl, že ho to nezajímá a nebude to řešit. Možná si dokážete tipnout, o který web šlo. Některý nebyl až takto arogantní, ale deklaroval, že nezodpovídá za obsah webu a nemůže to řešit. I když způsob sdělení hraje velkou roli, výsledek byl stejný. Vulgární, případně "jen" nepravdivé recenze na internetu zůstávaly.

Na tomto místě je potřeba si říct, co vnímá většina sexuálních pracovnic jako nepravdivou recenzi a jak k tomu většinou dochází. Může se stát, že například reálně neposkytuje služby, které inzeruje, nebo vypadá úplně jinak než na fotkách. Viditelně ji to nebaví, je nepříjemná, snaží se vás obrat o peníze atd. Pak je negativní recenze celkem v pořádku. Může ji naštvat, ale slouží hlavně jako zpětná vazba, že by měla něco zlepšit.

Často se ale stává, že je zákazník bezohledný, vulgární, nechová se k sexuální pracovnici aspoň s nějakým respektem jako k ženě, nebo vyžaduje anální sex, i když má větší rozměry. Ne všichni to vědí, ale pravdou je, že pro anální sex platí určitá nepsaná pravidla. I pokud má sexuální pracovnice v nabídce anální sex, může to odmítnout, jestliže má zákazník větší rozměry a pracovnice se bojí, že si ublíží.

Většina takových zákazníků o sobě ví, že mají větší rozměry, že většina pracovnic v jejich případě odmítá anální sex, a berou to sportovně. Neberou jako osobní újmu a nedodržování inzerovaných služeb, když to sexuální pracovnice odmítne. No a pak jsou tu blbci, pardon, kteří vás na základě toho pomluví na internetových fórech a napíšou negativní recenzi, přičemž si často ještě pár věcí přimyslí. To všechno je určitě dobré vědět, ať už jste sexuální pracovnice, majitel/ka podniku nebo zákazník, který tyto recenze čte.

Taky je potřeba zmínit, že internetová fóra zákazníků sexuálních pracovnic, jako je například už zrušený web Norník a další weby, často obsahují recenze plné vulgárních výrazů. Asi je fér si říct, že přesně takto se muži baví o sexuálních pracovnicích a obecně o ženách třeba u piva nebo v čistě mužském kolektivu. Hlavní průšvih vidíme v tom, že všechno tohle má zůstat právě v tom mužském kolektivu.

Když jsou tato fóra veřejně přístupná i pro ženy, mnohdy je takový slovník uráží, a to i sexuální pracovnice. Jak to změnit? Má být na každém takovém webu varování, že obsah může být vulgární, urážlivý vůči ženám a může někoho pohoršovat? Bylo by řešením, aby byly recenze viditelné pouze pro registrované a přihlášené uživatele? To je další otázka, kterou se zabýváme už delší dobu a stále nemáme jednoznačnou odpověď.

Že je tohle všechno z pohledu sexuálních pracovnic špatně a jak moc je to štve, to jsme řešili s našimi klientkami a spolupracovnicemi už tolikrát, že to ani nespočítáme. Nedávno nás ale oslovila další z mnoha sexuálních pracovnic, které to trápí. A požádala nás, abychom se na to zaměřili. A abychom se pokusili najít řešení, i když zatím všichni tvrdili, že to řešit nejde.

Požádali jsme o radu Ministerstvo spravedlnosti ČR. Už z minulosti víme, že jsou schopní. Když existuje řešení nějakého problému, najdou ho, i kdyby ten problém byl sebevíc komplikovaný. A i kdyby všichni ostatní tvrdili, že řešit nejde. A už máme k dispozici jejich vyjádření. Jak to tedy je ve skutečnosti a jaké máte možnosti obrany:

• Vulgární a nepravdivé recenze nejsou v pořádku ani v tomto oboru a dá se proti nim bránit.
  • Když vás vulgarity v recenzi ponižují a urážejí, můžete žádat po provozovateli webu její smazání, a to podle §82 odst. 1 Občanského zákoníku.
  • Není tedy pravda, že by provozovatel webu nezodpovídal za urážlivý nebo nepravdivý obsah včetně recenzí. Zodpovídá za něj, pokud ho na takový obsah upozorníte.
  • Obrana proti nepravdivým recenzím, které nejsou vyloženě vulgární, je těžká, ale ne nemožná. Můžete se bránit, pokud dokážete, že vás poškozuje.
  • Když vám konkurenční podnik nebo jiná pracovnice napíše falešnou nepravdivou recenzi, podle české legislativy se může jednat o nekalou soutěž.
  • Podle vyjádření Ministerstva spravedlnosti ČR řeší tuto problematiku hlavně Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. To požádáme o vyjádření co nejdřív a doplníme do tohoto článku.
Celé vyjádření Ministerstva spravedlnosti ČR k vulgárním a nepravdivým recenzím: