Jak úspěšně zvládnout odchod ze sexbyznysu (skoro) sama

10.01.2024

I několikrát do roka se setkáváme s tím, že sexuální pracovnice chtějí odejít ze sexbyznysu, ale zároveň nechtějí být v kontaktu s úřady práce, se kterými spolupracujeme na exitovém programu. Bližší informace o něm: https://www.spolekproochranuzen.cz/exitove-programy/.

Proto jsme se rozhodli pro ně sepsat jednoduchý návod, jak to zvládnout (skoro) sami. Najdete ho níže v tomto článku. Je něco, na co jsme zapomněli? Pomohl by vám podrobnější návod, jak na to? Napište nám na email spolekproochranuzen@seznam.cz.

1. Připravujte se na odchod ze sexbyznysu ideálně už od chvíle, kdy v tomto oboru začnete pracovat. Nebo aspoň co nejdříve potom, co s touto profesí začnete. Nikdy ale není pozdě na to, začít na sobě pracovat. Několik tipů přímo od sexuálních pracovnic najdete na webu: https://www.spolekproochranuzen.cz/l/co-delat-pro-to-abyste-jednoho-dne-zvladli-odchod-ze-sexbyznysu-co-nejlepe/. Asi vás nepřekvapí, že jedna z nejdůležitějších věcí je nebrat drogy (ani pervitin a kokain) a "nepřehánět to s alkoholem".  A taky případná změna stylu oblékání, abyste působili víc seriózně.

2. Připomeňte si, jaké máte formální vzdělání (výuční list, maturitu, vysokou školu).

3. Zkuste si říct, jaké jsou vaše silné stránky. V čem jste dobré, co vám jde a jaký jiný obor by vás mohl bavit (třeba že umíte komunikovat s lidmi a jste empatické). Klidně si napište seznam těch věcí. Můžete ho využít i později při psaní životopisu.

4. Zvažte, jestli by vás bavila vaše původní profese, nebo byste chtěli pracovat v úplně jiném oboru. Pokud byste přece jenom chtěli využít náš exitový program a služby úřadu práce, můžete v obou případech projevit zájem o rekvalifikace a poradenství pro změnu povolání.

5. Je čas zapracovat na tom, abyste měli praxi v jiném oboru než v sexbyznysu. Nejjednodušší cesta, jak získat praxi a nemuset procházet náročným výběrovým řízením, může být dobrovolnictví. Je sice neplacené, ale uvidíte, že budete mít dobrý pocit, že zvládnete i něco jiného než práci v sexbyznysu. A budoucí zaměstnavatel se pak na vás bude dívat úplně jinak, než kdybyste měli úplnou mezeru v životopisu. Navíc si dobrovolnickou práci můžete napsat do životopisu mezi pracovní zkušenosti. Aktuálně vypsané dobrovolnické pozice najdete na webu: https://www.dobrovolnik.cz/.

6. Zapište se na různé kurzy a školení podle toho, ve kterém oboru chcete pracovat, až odejdete ze sexbyznysu. Můžete třeba začít chodit na hodiny angličtiny, nebo aktuálně třeba kurzy práce s ChatGPT. Zkrátka si můžete najít jakýkoliv kurz, který vás bude bavit a který zvýší vaše šance na trhu práce: https://rekvalifikacnikurzy.cz/clanky/vzdelavaci-kurzy.

7. Ideální je pracovat jako dobrovolník a vzdělávat se aspoň půl roku až jeden rok předtím, než se budete ucházet o práci mimo sexbyznys. To opět zvýší vaše šance, že budete zajímaví pro budoucí zaměstnavatele. A během této doby můžete taky naplánovat a promyslet všechno ostatní, co souvisí se změnou profese (například kde můžete ušetřit, když se vám po odchodu ze sexbyznysu sníží příjem - najít si levnější bydlení, snížit výdaje za jídlo nebo třeba za solárko).

8. Jakmile jste zvládli všechny předchozí kroky, máte už dost podkladů k tomu, abyste si vytvořili životopis, který bude zajímavý pro potenciálního zaměstnavatele. Často se nás ptáte, jak máte zdůvodnit, že máte hodně velkou mezeru v životopisu. Většina expertů nám radí říct potenciálnímu zaměstnavateli, že jste byli v domácnosti, podporovali jste vašeho partnera v kariéře, ale chcete změnu.

Už před rokem jste na sobě začali pracovat, vzdělávat se, dobrovolničit a chcete opět chodit do práce. To je uvěřitelné, logické a dobrý zaměstnavatel by to měl ocenit. Existují návody, jak napsat dobrý profesní životopis. Různé šablony pro různé pracovní pozice najdete například na webu: https://resumaker.cz/priklady-zivotopisu/.

9. Začněte oslovovat potenciální zaměstnavatele. Možností, jak to udělat, je několik. Můžete se zeptat svých kamarádů a známých, jestli vědí o volných pracovních místech. Rozhodně bude pro vás lepší, když nebudou vědět, že teď pracujete v sexbyznysu.

Bohužel je lepší o tom nemluvit ani s majitelem podniku, kde teď pracujete. A ani s vaší kolegyní na privátě. Je to smutné, ale stává se, že se tváří jako kamarádky, ale můžou vás začít shazovat, že to určitě nezvládnete. Nejčastěji proto, že vám závidí, protože jste našli odvahu odejít ze sexbyznysu a máte na to.

Určitě se nechcete nechat přesvědčit třeba majitelem podniku, že to nezvládnete. Ten vás může začít shazovat proto, že nechce přijít o peníze a chce vás udržet v podniku. Ano, ze všech těchto důvodů je lepší s nikým v práci nemluvit o tom, že chcete odejít ze sexbyznysu.

Můžete sami oslovovat firmy, ve kterých byste chtěli pracovat. Nebo můžete klasicky hledat volná pracovní místa přes internet. A i teď můžete využít služby úřadu práce, který vám s tím taky může pomoct.

10. Připravte se na přijímací pohovor. Už víte, co říct, když se vás potenciální zaměstnavatel bude ptát na mezeru v životopisu. Máte aspoň nějakou praxi v jiném oboru. Máte v ruce zajímavý životopis, který je pravdivý (kromě toho, co jste dělali posledních několik let). Nic vám nebrání v tom, abyste se zúčastnili pohovorů. Co vás tam může čekat, najdete v tomto článku: https://www.jobs.cz/poradna/rady/rady-pro-uchazece/priprava-na-pohovor/.

Taky při přípravě na pohovor můžete využít náš exitový program a poradenství úřadu práce pro změnu povolání. Máte obavy, že to přece jenom nezvládnete sami? Napište nám na email spolekproochranuzen@seznam.cz.

Chcete raději začít podnikat v jiném oboru mimo sexbyznys, než se nechat zaměstnat? Co všechno je k tomu potřeba kromě dobrého nápadu a peněz do začátku, zjistíte na webu: https://www.jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php.